Terug naar de Agenda

"Van Trollen en betoverde violen"

Concert met verhalen en illustraties over
muziek en mystiek uit het hoge Noorden.

Nog maar 100 jaar geleden waren volksmuziek en dans in de uithoeken van Europa verbonden met magie, mystiek en bijgeloof. In Scandinavië was dat niet anders. De stroom opgetekende en ingespeelde muziek die daar rond 1890 op gang kwam, ging dan ook gepaard met sterke verhalen uit de mond van de speellieden en volkszangers. Zo werden er magische voorwerpen genoemd of getoond, bewijzen geleverd van bovenmatige kracht die de muziek gaf aan mensen, paarden en vee, hoe beren en wolven op afstand werden gehouden en hoe de concurrentie onder collega's werd uitgeschakeld. En andere speellieden verklaarden hun instrument aan de wilgen te hebben gehangen (of zelfs verbrand of stukgeslagen) omdat trollen, duivels of watergeesten het in bezit genomen hadden.
We volgen een aantal van die speellieden (m/v) aan de hand van de muziek die ze ons deels via oude onderzoekers en deels via huidige Scandinavische volksmuzikanten hebben doorgegeven.
Daarbij spelen we op bekende, onbekende en "met uitsterven bedreigde" instrumenten: hardingfele, seljefl¢jta, dalasäckpipa, beenfluiten, maar ook viool, trekharmonica en baroktrombone. De muziek wordt afgewisseld met spannende anecdotes en waargebeurde verhalen uit het hoge Noorden.

18 april 2010, 15:30u
Folkclub The Cottage Life
Pub/Restaurant The Irish Cottage
Het Verlaat 4
Oude Niedorp


Terug naar de Agenda