Terug naar de Agenda

"Van Trollen en betoverde violen"

Concert met verhalen en illustraties over
muziek en mystiek uit het hoge Noorden.

De decentrale ligging van Zweden, ver buiten het centrum van Europa, heeft ervoor gezord dat de oude volksmuziek en -dans daar lang hebben kunnen voortleven.
Dat geldt ook voor de oude volksverhalen over trollen, duivels en watergeesten. Daarbij is er ook sprake van verhalen die over wonderbaarlijke lotgevallen, bijzondere ontmoetingen of speciale gaven van muzikanten gaan. Dat verhoogde de status van speellieden, maar kon ze tegelijkertijd verdacht maken van duistere praktijken of zelfs de belichaming van duivels en kwade geesten.Veel van die verhalen worden tot op de dag van vandaag doorverteld, of zijn in de afgelopen eeuwen samen met duizenden melodieŽn opgetekend.
Ook Duo NoordWest heeft zich al ruim 10 jaar laten betoveren door de oude Zweedse volkmuziek en de verhalen die daaromheen verteld worden. Met behulp van een veelheid aan instrumentencombinaties, waaronder tradtitionele Scandinavische instrumenten, brengt het duo een programma waarin de luisteraar meegenomen wordt door het Zweedse landschap en de verhalenwereld van merkwaardige speellieden, bezielde violen en betoverde dansers.

9 oktober 2009, 14:00u
S.W.D. 'Het Bolwerk'
Oranjewal 18, Dokkum


http://www.het-bolwerk.eu (zie 'Oktobermaand = Scandinavische maand')

Terug naar de Agenda