Duo NoordWest speelt dans- & luistermuziek uit Noordwest-Europa op allerlei instrumenten:

In de Scandinavische volksmuziek spelen tradtionele melodieën bij specifieke gelegenheden een belangrijke rol. Hieronder beschrijven we enkele Zweedse voorbeelden.
Zo is er een rijke verzameling tafelmuziek, die bestaat uit melodieën waarvan de titel naar bepaalde gerechten verwijst, zoals Steklåt (bij het binnenbrengen van het vlees) en Grötlåt (bij de pap). Elke streek heeft daarbij z'n eigen varianten, en soms is ook de bijbehorende tekst overgeleverd.
Bruiloftsmuziek
omvat naast dansvormen als brudvals en brudpolska ook melodieën voor de wandelende bruidsstoet:, die brudmarsch genoemd worden, en muziekstukken speciaal bedoeld om te spelen bij het geven van geschenken (skänklåtar). De titels zeggen vaak precies voor wie de muziek oorspronkelijk bedoeld was, in de trant van "Johanna Jansens oma's bruidsmars". Soms vermeldt een titel zelfs welke voorname gasten bij het gebeuren aanwezig waren en vooral welke speellieden de muziek daar weer van hun collega geleerd hebben.
Ook traditionele muziek met een religieuze achtergrond is het spelen en beluisteren zeker waard. In de 19e en 20e eeuw zijn veel Zweedse psalmen opgetekend en opgenomen, die zich onderscheiden door rijke versieringen en 'blue-notes'.
Deze kenmerken treffen we ook aan in de honderden herderswijsjes, de zg. vallåtar, waarin de uitgestrektheid en eenzaamheid van de Scandinavische natuur doorklinkt.
Daarnaast zijn er natuurlijk allerlei liederen, waaronder drinkliederen, liefdesliedjes en klaagzangen.

Duo NoordWest is in staat een avondvullend programma te verzorgen met luistermuziek uit bovengenoemde genres, afgewisseld met dansmelodieën in bijzondere arrangementen. Het programma kan thematisch worden opgebouwd, bijvoorbeeld over instrumenten en dansvormen, over de speelman in de traditie of over muziek en dans rond feesten en gebruiken.
De muziek kan desgewenst worden gelardeerd met achtergrondinformatie en smakelijke verhalen uit Svenska Låtar en andere bronnen. (Dit alles in het Nederlands, Zweeds of evt. Engels of Duits.)

Enkele voorbeelden:
* Een avondvullend programma “Van trollen en betoverde violen
De rode draad in dit programma is de toverkracht van de muziek, die in Scandinavië in de loop der eeuwen vaak verbonden werd aan mysterieuze rituele handelingen en ontmoetingen met trollen en andere natuurbewoners.
* Kort verhaal met muziek: “Een oude Speelman vertelt...”
Een oude speelman vertelt: Als jongen raakte hij verlamd na een ontmoeting met musicerende trollen. Dankzij een toverdrank genas hij, maar er waren wel voorwaarden aan verbonden .....!
Duur: 30 minuten, voor volwassenen en kinderen
* Kort verhaal met muziek: "De speelman en de watergeest"
Een jonge speelman zoekt inspiratie bij Näcken, de watergeest. Zal het hem lukken een violist met magische krachten te worden, of loopt het slecht met hem af, zoals met zijn voorgangers....?!
Duur: 30 minuten, voor volwassenen en kinderen
* Lezing, met veel muziek, over Scandinavische instrumenten: "Van bokkehoorn tot sleutelharp".
Zo dicht bij onze Westeuropese cultuur, maar toch soms bijna exotisch, zijn de instrumenten die in Scandinavië in de volksmuziek sinds eeuwen en nu nog altijd bespeeld worden. Een kleine doedelzak, fluiten zonder vingergaten, strijkinstrumenten met extra snaren en pinnetjes, hoorns, naast violen en andere bekende instrumenten.
Duur: 30 of 40 minuten, voor volwassenen en kinderen

Let op! Al deze programma's kunnen ook in de vorm van een schoolconcert uitgevoerd worden, aangepast aan de leeftijd van de leerlingen!

Daarnaast, speciaal voor kleuters:
* "Trollie gaat op reis! "
Trollie (een handpop in de vorm van een lieve trol) is in een instrumentenkoffer per ongeluk meegereisd vanuit Zweden. Via Trollie leren de kinderen de instrumenten en de muziek kennen.

In een Amersfoorts restaurant

Tot slot: We zijn uiteraard ook inzetbaar voor achtergrondmuziek.