Duo NoordWest ontleent haar naam zowel aan de herkomst van de muzikanten als aan hun repertoire. Els Doekes woont in Leeuwarden, Thomas Steenweg woonde in Leiden. Beiden spelen als volksmuzikant in verschillende formaties. Als Duo NoordWest hebben ze in de afgelopen jaren een repertoire aan luister- en dansmuziek opgebouwd, dat voornamelijk bestaat uit Scandinavische volksmuziek, met het accent op Zweedse volksmuziek.

In enkele honderden arrangementen van traditionele melodieën combineren zij authentieke instrumenten als viool, härjedalspipa en seljefløjta / sälgflöjt (Scandinavische herdersfluiten), nyckelharpa en dala-säckpipa (Zweedse doedelzak) met trekharmonika, concertina en accordeon, met blokfluiten en zelfs met een baroktrombone.
Het is hun streven om zowel de traditionele vormen ten gehore te brengen, als ook door originele combinaties van instrumenten en stijlen het levende karakter van de volksmuziek tot z'n recht te laten komen.
Daarbij spelen ze uiteraard zonder bladmuziek en bij voorkeur onversterkt, wat bijdraagt aan een directer contact met dansers en publiek.

Ze reizen regelmatig naar Zweden om nieuw repertoire te leren spelen en dansen, om achtergrond-informatie te vergaren en om speellieden en instrumentenbouwers te ontmoeten. In Nederland spelen ze op Scandinavische bruiloften, in danshuizen, met een avondvullend programma in kleine theaters, bij midzomer- en midwinterfeesten, markten e.d.
Ze treden tevens op als speellieden van de Amsterdamse dansgroep Lillan, die Zweedse dansen uitvoert in informele danshuissfeer en ook als demonstratiegroep.

De afgelopen jaren heeft Duo NoordWest ook vele cursussen en workshops Zweedse dans voor beginners en half-gevorderden gegeven; aanvankelijk in Friesland maar nu ook in de rest van Nederland en in het buitenland (zie onze agenda). Een cursus wordt meestal afgesloten met een Zweeds danshuis, vaak in combinatie met een ‘gewoon’ balfolk, om het geleerde samen met getrainde polskedansers in praktijk te kunnen brengen.

Contact: info # duo-noordwest.nl
  (let op!!: # vervangen door @ )  
     
Els Doekes tel. +31 (0)58 2139614  
     
Thomas Steenweg tel. +32 (0)276 20022  
  tel. +32 (0)4 71765704